امروز : چهارشنبه, ۲۵ تیر , ۱۴۰۴
- چرخش ناگهانی مواضع «اردوغان» در قبال «اوجالان»؛ مهار کُردهای سوریه در دستور کار
- استانداردهای جدید اعتباربخشی برنامه پزشکی عمومی ابلاغ شد
- اظهارات عجیب اردوغان درباره سوریه
- اولین شهردار «شیرینو» منصوب شد
- بازدید آقاجانلو از پروژه احداث آهن اسفنجی بیجار
- شوک امنیتی به بازار کریپتو؛ آیا قیمت اتریوم سقوط میکند؟
- کردستان؛ گنجینهای نهفته در مسیر «سرمایهگذاری برای تولید»
- لزوم تشکیلاتیتر شدن فعالیت طلاب در هلالاحمر
- هشدار سازمان ملل: اوضاع غزه فاجعهبار و کمکها رو به اتمام است
عوارض قرصهای لاغری؛ از خطرات مصرف خودسرانه آن چه میدانید؟
در این مقاله قصد داریم به بررسی جامع عوارض قرصهای لاغری به صورت خودسرانه، انواع آنها و خطرات هر یک پردازیم تا با آگاهیبخشی، تا حد ممکن بدون مشور با پزشک هیچگونه قرص یا مکملی مصرف نشود.
چگونگی تاثیرگذاری قرصهای لاغری در کاهش وزن
قرصهای لاغری با عملکرد متفاوتی در بدن تاثیرات خود را اعمال میکنند که هر یک به نحوی میتوانند منشا عوارض گوناگونی به شمار روند. در مجموع، این قرصها را میتوان به چند دسته اصلی تقسیم نمود:
- چربیسوزها
این گروه قرصها با بالا بردن میزان دمای بدن و همچنین افزایش ضربان قلب، سرعت سوختوساز بدن را زیاد کرده و در نهایت موجب تجزیه چربیها میگردند.
- سرکوبکنندههای اشتها
این دسته از داروهای لاغری با اثرگذاری بر سیستم عصبی مرکزی انسان و انتقالدهندههای عصبی نظیر سروتونین و نوراپینفرین، موجب ایجاد احساس سیری شده و در نتیجه اشتهای فرد را کاهش میدهند.
- بازدارندههای جذب چربی
این نوع داروها نیز با مهار نمودن آنزیمهای گوارشی مثل لیپاز، مانع از جذب بخشی از چربیهای موجود در موادغذایی مصرف شده و از طریق مدفوع منجر به سهولت به دفع آنها میشوند.
- داروهای گیاهی و مکملها
این نوع از داروها که اغلب با برچسب ایمن و کاملا گیاهی تبلیغ میشوند، مجموعهای از هم ترکیبات گیاهی و هم شیمیایی هستند که میتوانند عملکردی شبیه به دستههای پیشین که در بالا گفته شد، داشته باشند، اما در راستای عدم نظارت کافی بر تولید آنها، خطرات و عوارض بسیار بیشتری نسبت به سایرین به همراه خواهند داشت.
آشنایی با مهمترین عوارض قرصهای لاغری
مصرف خودسرانه قرصهای لاغری و بدون مشورت با پزشک متخصص میتواند خطرات و عوارض احتمالی را به همراه داشته باشد. شایان به ذکر است که میزان شدت عوارض حاصل از این داروها با توجه به نوع دارو، مواد تشکیلدهنده آن، دوز مصرفی و همچنین شرایط بدن فرد متفاوت خواهد بود.
عوارض گوارشی
دستگاه گوارش همواره از ارگانهای اولیه بدن بوده که قربانی عوارض ناشی از مصرف خودسرانه قرصهای لاغری، بهویژه داروهای ممانعتکننده از جذب چربی، میگردد. در واقع، این نوع داروها با دفع چربی هضمنشده از بدن، عوارض جدی را به همراه دارند:
- تهوع، استفراغ و یبوست: این علائم نیز در بسیاری از افرادی که از این داروها استفاده میکنند، بهویژه در ابتدای دوره مصرف، مشاهده میگردد.
- اسهال، نفخ و مدفوع چرب و غیرقابل کنترل: موارد ذکر شده نیز یکی از عارضههای مهم مصرف قرصهای لاغری بهشمار میرود که در راستای عدم جذب چربی بروز میکند و میتواند برای فرد بسیار اذیتکننده باشد.
- آسیبهای کبدی: وجود برخی از مواد موجود در ترکیبات قرصهای لاغری، ممکن است مسمومکننده بوده و به سلولهای کبد آسیب وارد کند. شایان به ذکر است که این آسیبها در موارد شدید به نارسایی کبد نیز ختم میشوند.
- سوءجذب ویتامینهای محلول در چربی: با جلوگیری از جذب چربی، جذب ویتامینهای ضروری نظیر A, D, E و K نیز مختل شده که این موضوع خود از عوامل بروز مشکلات سلامتی متعددی محسوب میگردد.
عوارض قلبی-عروقی
از مهمترین و اصلیترین عوارض مصرف قرصهای لاغری، علیالخصوص داروهای چربیسوز و سرکوبکنندهی اشتها، میتوان به اثرات مخرب آنها بر سیستم قلبی-عروقی فرد اشاره داشت. وجود موادی نظیر کافئین، سینفرین و افدرین (که در بسیاری از کشورها ممنوع است) با تحریک سیستم عصبی سمپاتیک بدن، موجب بروز عوارض زیر میشوند:
- افزایش فشار خون: مصرق داروهای لاغری و کاهش وزن با انقباض عروق خونی، فشار شدیدی را بر دیواره رگها وارد کرده که میتواند در صورتی که به طور طولانی مدت مصرف شوند، به افزایش فشار خون مزمن منجر شود.
- خطر سکته قلبی و مغزی: بالا رفتن فشار خون و ضربان قلب در راستای مصرف قرصهای لاغری، در کنار احتمال ایجاد لختههای خونی، خطر حملات قلبی و همچنین سکتههای مغزی را به شدت دوچندان میکند.
- افزایش و بینظمی ضربان قلب (تاکیکاردی و آریتمی): تحریک قلب به دلیل مصرف این داروها، افزایش غیرطبیعی ضربان را به همراه داشته و میتواند ریتم منظم قلب را دچار اختلال نماید.
عوارض روانی و عصبی
اثرات ناشی از مصرف قرصهای لاغری بر سیستم عصبی مرکزی تنها به سرکوب اشتها ختم نشده و میتواند پیامدهای روحی روانی بسیار مهمی به همراه داشته باشد:
- استرس و بیقراری: مصرف بسیاری از این داروها با بالا بردن سطح هورمونهای استرس نظیر کورتیزول در بدن، فرد را با استرس، اضطراب، تنش و پرخاشگری روبرو میکند.
- بیخوابی و اختلالات خواب: وجود برخی از مواد محرک موجود در این قرصها، الگوی طبیعی خواب را با اختلال روبرو کرده و میتوانند منجر به بیخوابی مزمن شوند.
- افسردگی و تمایل به خودکشی: ایجاد تداخل در عملکرد انتقالدهندههای عصبی مغز، در برخی افراد مستعد، میتواند زمینهساز بروز یا تشدید افسردگی و حتی افکار خطرناک مثل خودکشی شود.
- اعتیاد و وابستگی دارویی: مصرف برخی از قرصهای لاغری و کاهش وزن، بهویژه مواردی که حاوی ترکیبات محرکی شبیه به آمفتامینها باشند، پتانسیل بالایی جهت ایجاد وابستگی روانی و جسمی به همراه خواهند داشت. در اکثر موارد، قرصهای غیرمجاز حاوی مواد مخدر صنعتی نظیر شیشه (متآمفتامین) بوده که فرد را در دام اعتیاد گرفتار میسازند.
سایر عوارض جانبی قرصهای لاغری
علاوه بر عوارض قرصهای لاغری که در بخشهای قبلی اشاره شد، عوارض دیگری نیز در اثر مصرف این قرصها ممکن است مشاهده شود که در ادامه خواهیم گفت:
- ریزش مو
- خشکی دهان
- مشکلات کلیوی
- سردرد و سرگیجه
- اختلالات قاعدگی در زنان
توجه داشته باشید که بخش عظیمی از بازار قرصهای لاغری در توسط افراد متقلب در فضای مجازی و دیگر رسانهها تبلیغ شده و به فروش میرسند. در واقع، مصرف این داروخا در راستای عدم وجود هرگونه نظارت از سوی سازمانهای بهداشتی، خطرات و عپارض به مراتب بیشتری برای شما به همراه خواهند داشت.
مواد تشکیلدهنده این دارو اغلب مشخص نبوده و ممکن است حاوی مواد ممنوعه، داروهای روانگردان، سمی و یا دوزهای غیرمجاز از مواد دارویی باشند که ممکن است در نهایت منجر به مسمومیتهای شدید، آسیبهای جدی و دائمی به اعضای بدن و حتی مرگ فرد شوند.
کدام افراد بیشتر در معرض خطر عوارض قرصهای لاغری قرار دارند؟
کسانی که بیش از سایرین از عوارض قرصهای لاغری آسیب میبینند، در ادامه آمده است:
- افراد زیر ۱۸ سال
- زنان باردار یا شیرده
- افراد با استرس بالا یا اختلالات روانی
- بیماران قلبی یا مبتلا به فشار خون بالا
- بیماران گوارشی (مانند سندرم روده تحریکپذیر)
سخن پایانی
داشتن وزن ایدهآل و تناسب اندام برای بسیاری از افراد رویایی است، مصرف قرصهای لاغری به عنوان یک راهحل سریع و آسان، اغلب عوارض متعددی به همراه دارد که منجر به خطر افتادن سلامت شما میشود. عوارض قرصهای لاغری شامل مشکلات گوارشی، قلبی، عصبی و روانی بوده که بهویژه در صورت مصرف خودسرانه، میتواند هزینههای جبرانناپذیری را برای فرد به همراه داشته باشد.
تنها راه بیخطر و ایمن که سلامت شما را به خطر نیاندازد، اصلاح سبک زندگی است. داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل تحت نظر یک پزشک متخصص تغذیه، همراه با فعالیت بدنی برنامهریزی شده و منظم، نه تنها به کاهش وزن سالم کمک کره، بلکه ضامن سلامت طولانیمدت جسم و روان خواهد بود.
در برخی موارد که اضافه وزن بالا تهدیدی برای سلامت محسوب میشود، ممکن است پزشک متخصص پس از ارزیابی کامل، قرصهای لاغری مورد تایید سازمان غذا و دارو را به عنوان یک برنامه درمانی جامع تجویز نماید.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
من واقعاً تعجب میکنم چطور هنوز اینهمه داروی لاغری تقلبی بدون هیچ نظارتی تو فضای مجازی فروخته میشه! یک دوستم بعد از مصرف یه قرص به شدت دچار اختلالات گوارشی و بیخوابی شد. خیلی خوبه که این مقاله هشدار داده، ولی کاش نهادهای نظارتی هم فعالتر بودن.
کاملاً با شما موافقیم. متأسفانه گسترش تبلیغات غیرمجاز در فضای مجازی بدون هیچگونه مجوز یا نظارت، باعث شده که سلامت افراد زیادی به خطر بیفته. هدف این مقاله هم دقیقاً همین بوده که با اطلاعرسانی و هشدار، جلوی تصمیمات خودسرانه و پرخطر رو بگیریم. قرصهای لاغری اگر هم تجویز بشن، باید کاملاً تحت نظر پزشک متخصص و با بررسی شرایط بدنی باشن. ما هم امیدواریم نهادهای بهداشتی با جدیت بیشتری به این موضوع ورود کنند.