به گزارش خبرگزاری تسنیم، حسن وحید معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار داشت: برای تحقق برنامه هفتم پیشرفت در راستای کاهش ۲۰ درصدی کانونهای بحرانی فرسایش بادی و گردوغبار کشور ظرف مدت پنج سال، سالانه شش هزار میلیارد تومان اعتبار باید برای اجرای پروژهها تخصیص پیدا کند.
وی افزود: امسال وضعیت ما از نظر اعتبارات در این حوزه بد نیست و در مجموع دو هزار میلیارد تومان اعتبارات مصوب ملی، استانی و محرومیتزدایی برای مقابله با بیابانزایی و کاهش کانونهای فرسایش بادی تخصیصدادهشده، اما هنوز پرداختی صورت نگرفته است.
وی اظهار داشت: از این دو هزار میلیارد تومان، یک هزار میلیارد تومان مربوط به اعتبارات محرومیتزدایی، ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبارات ملی و استانی و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار گردوغبار است.
وحید، سطح کانونهای فرسایش بادی در داخل کشور را ۱۴ میلیون هکتار عنوان و تصریح کرد: براساس هدفگذاری برنامه هفتم پیشرفت، سالانه باید نزدیک به ۲٫۸ میلیون هکتار کاهش سطح کانونهای فرسایش بادی و گرد و غبار را داشته باشیم.
اجرای سالانه ۶۰۰ هزار هکتار عملیات کاهش کانونهای بحرانی
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان این که در حالت عادی با اجرای عملیات و طرحهای مختلف به طور متوسط سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار هکتار کاهش سطح کانونهای فرسایش بادی را در اراضی بیابانی داریم، گفت: برای تحقق برنامه کاهش ۲۰ درصدی سطح کانونهای بحرانی فرسایش بادی در قالب برنامه هفتم پیشرفت، باید نزدیک به ۶۰۰ هزار هکتار سالانه عملیات انجام دهیم.
وی توضیح داد:۲٫۷ میلیون هکتار از کانونهای بحرانی فرسایش بادی در اراضی کشاورزیِ رها شده، است و معاونت امور زراعت و معاونت باغبانی وزارت جهادکشاورزی در قالب اجرای الگوی کشت باید به این موضوع بپردازند.
وحید ادامه داد: ۱٫۷ میلیون هکتار از کانونهای بحرانی فرسایش بادی در مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست است و این سازمان باید در این زمینه اقدام کند و حدود ۸۰۰ هزار هکتار نیز در محدوده معادن است که ضروری است در قالب مسئولیتهای اجتماعی و قانونی مسایل آن حل شود.
وی گفت: بیش از ۸ میلیون هکتار از کانونهای بحرانی فرسایش بادی در محدوده جنگلها و بیابانهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور است و ما برای کاهش سطح آن و مقابله با پدیده گرد و غبار، برنامه مدون داریم.
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ابراز داشت: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، عملیات و طرحهای بیابانزدایی و مقابله با گردوغبار را در سطح بیش از ۸ میلیون هکتار اجرا میکند.
وی افزود: بخشی از طرحهای ما تابآور و سازگارانه است و بخشی دیگر از جمله در حوزه مدیریت ریسک، مدیریت رواناب، مدیریت تاغزارها، حفاظت قرق، نهالکاری عملیات بیولوژیک و بیومکانیک است.
کاهش رطوبت خاک با زهکشی تالاب صالحیه
وحید با اشاره به ۲۲ استان بیابانی در کشور تصریح کرد: بحرانیترین کانونهای فرسایش بادی و گردوغبار از جمله در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، اصفهان هستند.
وی درباره کانونهای فرسایش بادی در اطراف تهران گفت: بخشی از کانونهای فرسایش بادی در اطراف تهران مربوط به اطراف کرج، شهرری، قم و سمنان هستند.
معاون سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، درباره گردوغبارهای ناشی از تالاب صالحیه کرج نیز بیان داشت: در مورد تالاب صالحیه چند مساله وجود دارد که یکی از آن کشیدن جاده در اطراف این تالاب است که سطح آن را کاهش داده و موجب شده رطوبت به آن نرسد و مساله بعدی مربوط میشود به زهکشی تالاب صالحیه برای گرفتن شوری خاک در قزوین انجام شده که رطوبت خاک را گرفته است.
وی اراضی کشاورزی رها شده و چرای دام را از دیگر عواملی دانست که موجب شده تالاب صالحیه به بیابان تبدیل شود.
انتهای پیام/