اخبار ویژه اطلاعات ایران
.: با اطلاعات ایران، اطلاعات خود را بروز کنید :.
Sunday, 13 July , 2025
امروز : یکشنبه, ۲۲ تیر , ۱۴۰۴
شناسه خبر : 84062
  پرینتخانه » کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۰ | 41 بازدید | ارسال توسط :

۱۰ خطر شیرین‌کننده‌های مصنوعی + جایگزین‌های طبیعی آن

آیا می‌دانستید که شکر به اندازه کوکائین اعتیادآور است؟ تاریخچه شیرین‌کننده‌های مصنوعی تعجبی ندارد که ترک عادت به شیرینی سخت است. شکر به معنای واقعی کلمه برای فعال کردن سیستم لذت و پاداش مغز شما طراحی شده است – با آزاد کردن مواد افیونی و دوپامین – که هر دو حس سرخوشی را در شما […]

۱۰ خطر شیرین‌کننده‌های مصنوعی + جایگزین‌های طبیعی آن

آیا می‌دانستید که شکر به اندازه کوکائین اعتیادآور است؟

تاریخچه شیرین‌کننده‌های مصنوعی

تعجبی ندارد که ترک عادت به شیرینی سخت است.

شکر به معنای واقعی کلمه برای فعال کردن سیستم لذت و پاداش مغز شما طراحی شده است – با آزاد کردن مواد افیونی و دوپامین – که هر دو حس سرخوشی را در شما ایجاد می‌کنند.

اجازه دهید لحظه‌ای تصویری از تاریخچه پیچیده شکر را برایتان ترسیم کنم…

اعتیاد به شکر در طول دوران “بدون چربی” در دهه ۱۹۶۰ افزایش یافت – زمانی که آمریکایی‌ها از چربی مانند طاعون اجتناب می‌کردند و در عوض به امید داشتن بدنی لاغرتر به سمت غذاهای فرآوری شده و شیرین روی آوردند.

با این حال، هنگامی که علاقه‌مندان به رژیم‌های بدون چربی شروع به دیدن اثرات مضر (یعنی چاق‌کننده) شکر کردند، شیرین کننده های مصنوعی بدون کالری متولد شدند.

رویدادهای زیر را در نظر بگیرید…

  • صنعت بزرگ مواد غذایی و صنایع شیمیایی بزرگ با شیرین‌کننده‌های مصنوعی و تاکتیک‌های بازاریابی فریبنده از میلیون‌ها آمریکایی ناآگاه سوء استفاده می‌کنند.
  • غلات صبحانه فرآوری شده، نوشابه‌های رژیمی و آب نبات‌های بدون قند به قفسه‌های فروشگاه‌ها راه پیدا می‌کنند.
  • شرکت Weight Watchers از برنامه غذایی کم کالری خود تعریف می‌کند.

آشنا به نظر می‌رسد؟

اگر در حال خواندن این مقاله هستید، به احتمال زیاد، این مدهای سلامت متغیر شما را گیج، ناامید و دلسرد کرده است.

البته تقصیر شما نیست. صنعت بزرگ مواد غذایی در تولید مواد غذایی خود بسیار هدفمند (و فریبکارانه) عمل می‌کند.

فرآیند آنها چیزی شبیه به این است: محصولات را پر از شیرین‌کننده‌های مصنوعی، مواد نگهدارنده و GMO می‌کنند. مواد تشکیل دهنده را با نام‌های مختلف و غیرقابل تشخیص فهرست می‌کنند که افراد عادی به سختی می‌توانند آنها را تلفظ کنند. و سپس برچسب “بدون قند” یا “ممکن است از بیماری قلبی جلوگیری کند” را روی آن می‌چسبانند.

تاریخچه شیرین کننده های مصنوعی

۱۵ شیرین‌کننده مصنوعی که باید در برچسب‌های مواد غذایی و نوشیدنی‌ها به دنبالشان بگردید

معرفی برخی از شیرین کننده های مصنوعی

شاید برای دیدن تمام قندهای پنهان در غذاها و نوشیدنی‌هایتان به دید لیزری نیاز داشته باشید. اما از آنجایی که این کار (هنوز) امکان‌پذیر نیست، در اینجا لیستی از شیرین‌کننده‌های مصنوعی وجود دارد که باید در برچسب مواد تشکیل‌دهنده به دنبال آنها باشید و از آنها اجتناب کنید:

  • گلوکز
  • فروکتوز
  • آلیتام
  • آسه سولفام پتاسیم (یا Ace-K)
  • آدوانتام
  • آسپارتام (نوتراسوئیت، ایکوال)
  • سیکلامات
  • دکستروز
  • اریتریتول
  • شربت ذرت با فروکتوز بالا
  • مالتوز
  • نئوتام
  • ساخارین (سوئیت ان لو)
  • سوربیتول
  • سوکرالوز (اسپلندا)

انتظار می‌رود این مواد را در نوشابه‌ها، چای‌ها، غلات صبحانه، محصولات پخته شده و آب نبات‌ها ببینید. اما آنها در جاهای کمتر واضحی نیز پنهان می‌شوند…

مکان‌های غیرمنتظره‌ای که شکر در آنها پنهان می‌شود

  • آدامس بدون قند
  • آدامس نیکوتین
  • خمیردندان و دهانشویه
  • قرص‌های ملین فیبر طبیعی
  • نوشیدنی‌ها و نوشابه‌های بدون کالری یا ‘لایت’
  • نوشیدنی‌های ورزشی
  • شیک‌های جایگزین وعده غذایی
  • سس سالاد
  • سس مارینارا
  • سس کچاپ
  • غذاهای آماده یا منجمد
  • ماست
  • خامه قهوه
  • و لیست ادامه دارد…

۱۰ خطر اصلی شیرین‌کننده‌های مصنوعی

اکنون می‌دانید که باید به دنبال چه قندهایی باشید، اما خطرات واقعی آن قندها و شیرین‌کننده‌های مصنوعی چیست؟

شواهد اخیر به عوارض جانبی متعددی اشاره می‌کنند که کاملاً خطرناک هستند. در اینجا ۱۰ مورد از آنها ذکر شده است…

۱٫ افسردگی، اضطراب و اختلالات خلقی

دانشمندان ارتباطی بین رژیم‌های غذایی سرشار از شیرین‌کننده‌های مصنوعی و افسردگی و تحریک‌پذیری پیدا کرده‌اند. مطالعه دیگری نشان داد که افراد مبتلا به اختلالات خلقی به ویژه به شیرین‌کننده‌های مصنوعی حساس هستند و باید از آنها اجتناب کنند.

اگر با افسردگی یا بدخلقی دست و پنجه نرم می‌کنید، سعی کنید قند و شیرین‌کننده‌های مصنوعی را برای ۱ تا ۲ هفته قطع کنید. علاوه بر این، روی خواب کافی و آب کافی تمرکز کنید. بسیاری از مردم بلافاصله متوجه تغییر در خلق و خوی خود می‌شوند.

۲٫ افزایش وزن

شیرین‌کننده‌های مصنوعی با تداخل در تعادل انسولین و گلوکز در بدن، متابولیسم شما را کاهش می‌دهند. وقتی این اتفاق می‌افتد، مغز شما فکر می‌کند که گرسنه‌تر هستید، که می‌تواند منجر به پرخوری شود.

سال‌ها، جذابیت کم کالری شیرین‌کننده‌های مصنوعی به عنوان جایگزینی امن برای افرادی که به دنبال کاهش وزن بودند در نظر گرفته می‌شد. با این حال، اکنون مشخص شده است که شیرین‌کننده‌های مصنوعی میکروبیوم روده را تغییر می‌دهند و منجر به افزایش وزن می‌شوند.

۳٫ سرطان

نشان داده شده است که مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی اندازه تومورهای سرطانی را افزایش می‌دهد.

محققان آسپارتام – یکی از خطرناک‌ترین شیرین‌کننده‌های مصنوعی – را به عنوان یک “ترکیب سرطان‌زای چند ظرفیتی” معرفی کرده‌اند. مطالعه دیگری حتی مصرف آسپارتام در آمریکا را به عنوان یک “موضوع فوری” عنوان کرده است.

تقریباً ۹۷۴ محصول غذایی حاوی آسپارتام وجود دارد، از جمله نوشابه‌های رژیمی، بستنی بدون قند، آب نبات بدون قند، غلات صبحانه، آدامس، ماست و خامه قهوه.

۴٫ سردرد و میگرن

اگر از سردرد یا میگرن مکرر رنج می‌برید، مهم است که از شیرین‌کننده‌های مصنوعی (به ویژه آسپارتام) اجتناب کنید. مطالعات اخیر ارتباطات غذایی بین سردرد و/یا میگرن و مصرف طولانی مدت شیرین‌کننده‌های مصنوعی را یافته‌اند.

۵٫ بیماری‌های قلبی عروقی

مصرف قندهای مصنوعی با چاقی مرتبط است که می‌تواند بار زیادی بر سیستم قلبی عروقی شما وارد کند. این شرایط قلبی-متابولیک شامل حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالا است. علاوه بر این، اگر سیگار می‌کشید یا سابقه خانوادگی بیماری قلبی عروقی دارید، خطر افزایش می‌یابد.

۶٫ خطر برای زنان باردار

مطالعات نشان می‌دهد که کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری و شیردهی شیرین‌کننده‌های مصنوعی مصرف می‌کردند، خطر بیشتری برای چاقی و اختلالات سندرم متابولیک داشتند.

محققان سال‌ها در مورد ایمنی مصرف آسپارتام و سوکرالوز – دو شیرین‌کننده مصنوعی رایج که در نوشابه‌های رژیمی و آب نبات یا آدامس بدون قند یافت می‌شوند – در دوران بارداری بحث کرده‌اند.

همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی قبل از تولد می‌تواند منجر به افزایش وزن در نوزادان شود و با زایمان زودرس مرتبط است.

۷٫ خطر دیابت (به ویژه در کودکان)

در گذشته، پزشکان به بیماران دیابتی توصیه می‌کردند که از مصرف قند خودداری کنند و در عوض شیرین‌کننده‌های مصنوعی مصرف کنند، اما مطالعات جدید نشان داده‌اند که شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است بیشتر از اینکه مفید باشند، ضرر داشته باشند و در واقع می‌توانند حساسیت به انسولین را تغییر دهند.

۸٫ سکته مغزی، زوال عقل و از دست دادن حافظه

یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که نوشابه‌های شیرین شده مصنوعی منجر به افزایش خطر سکته مغزی، زوال عقل و بیماری آلزایمر می‌شود، در حالی که نوشابه‌های شیرین شده با شکر با افزایش خطر همراه نبودند.

البته، این بدان معنا نیست که می‌توانید بدون هیچ خطری شکر مصرف کنید، اما به اهمیت گنجاندن تنها مواد طبیعی در رژیم غذایی شما اشاره می‌کند.

۹٫ افزایش خطر ابتلا به IBS و بیماری کرون

مصرف زیاد شیرین‌کننده‌های مصنوعی مانند اسپلندا (نام دیگر سوکرالوز) نشان داده شده است که میکروبیوم روده شما – مرکز قدرت گوارش و سیستم ایمنی شما – را تغییر می‌دهد.

علاوه بر این، شیرین‌کننده‌های مصنوعی با تحریک‌پذیری روده مرتبط هستند و در برخی موارد، می‌توانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) و بیماری کرون را در بیماران مستعد ایجاد کنند.

اگر فکر می‌کنید سلامت روده شما دچار مشکل شده است، برای متعادل کردن و بازسازی میکروبیوم روده خود از یک پروبیوتیک با کیفیت استفاده کنید.

نکته بومی: مطمئن شوید که پروبیوتیک شما حاوی چندین رشته مختلف پروبیوتیک‌های سالم باشد و فاقد هیستامین باشد.

۱۰٫ آسیب کبدی

مطالعات نشان داده‌اند که مصرف بیش از حد شیرین‌کننده‌های مصنوعی (به ویژه در نوشابه‌های گازدار) منجر به تجمع چربی در کبد، فیبروز و تخریب کبد می‌شود.

نوشابه‌های گازدار را با آب گازدار، چای یا کامبوچا جایگزین کنید. کبد مرکز سم‌زدایی در بدن شما است و شما نمی‌خواهید هیچ فشار اضافی بر توانایی بدن خود برای سم‌زدایی وارد کنید!

۷ جایگزین طبیعی شکر

معرفی جایگزین های طبیعی شکر

با تمام این صحبت‌ها در مورد مشکلات شیرین‌کننده‌های مصنوعی، ممکن است از خود بپرسید که آیا دیگر می‌توانید یک براونی غلیظ و خوشمزه را گاز بزنید یا خیر.

در حالی که ما زیاده‌روی را توصیه نمی‌کنیم، ۷ جایگزین طبیعی و بی‌خطر برای شکر داریم که می‌توانید در دستورالعمل‌های دسر مورد علاقه خود از آن‌ها استفاده کنید…

۱. استویا

استویا (Stevia) گیاهی بومی آمریکای جنوبی است و حدود ۱۰۰ برابر شیرین‌تر از شکر است، بنابراین می‌توان از آن در دوزهای بسیار کم برای شیرین کردن دستورالعمل‌ها استفاده کرد.

حتی نشان داده شده است که برگ خالص استویا فواید سلامتی مانند کاهش کالری دریافتی، کاهش سطح قند خون برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، کاهش فشار خون بالا و کاهش خطر پوسیدگی دندان را دارد.

به خاطر داشته باشید که همه محصولات استویا بی‌خطر نیستند، زیرا بسیاری از آن‌ها به شدت فرآوری شده‌اند. هنگام خرید استویا، به دنبال محصولاتی باشید که فقط حاوی برگ خشک استویا هستند یا به شکل تنتور هستند. از اشکال پودری و سفید شده این گیاه دوری کنید.

۲. میوه مانک (Monk Fruit)

میوه مانک، میوه کوچک نارنجی بومی جنوب چین، سرشار از آنتی‌اکسیدان است و فواید ضد التهابی و ضد میکروبی قدرتمندی را ارائه می‌دهد.

عصاره میوه مانک یک جایگزین عالی برای شکر در دوزهای کم است و می‌تواند برای غلبه بر هوس‌های قندی مفید باشد.

۳. شکر خرما

شکر خرما که از خرماهای پودر شده تهیه می‌شود و سرشار از فیبر و پتاسیم است، می‌تواند جایگزین مناسبی برای شکر قهوه‌ای در دستورالعمل‌های پخت باشد.

۴. شربت افرا

شربت افرا (Maple Syrup) از شیره قندی درخت افرا تهیه می‌شود. تهیه آن شامل سوراخ کردن درختان برای برداشت شیره و سپس جوشاندن شیره برای تبدیل آن به شربت است. شربت افرای خالص نه تنها سرشار از آنتی‌اکسیدان است، بلکه مواد مغذی مانند ریبوفلاوین، روی، منیزیم، کلسیم و پتاسیم را نیز ارائه می‌دهد.

هنگام خرید شربت افرا، حتماً برچسب را با دقت بخوانید. به این ترتیب، شربت افرای واقعی را دریافت خواهید کرد – نه فقط شربت با طعم افرا، که می‌تواند مملو از شکر تصفیه شده یا شربت ذرت با فروکتوز بالا باشد.

۵. عسل وحشی خام

عسل یک شیرین‌کننده طبیعی عالی است. حاوی مقادیر کمی از حدود ۲۲ اسید آمینه، ۳۱ ماده معدنی و بسیاری از آنزیم‌ها و ویتامین‌ها است.

همچنین تقریباً ۳۰ نوع مختلف از ترکیبات گیاهی زیست فعال به نام پلی فنول دارد. این‌ها آنتی اکسیدان‌های غنی هستند که با فواید سلامتی مانند کاهش خطر بیماری قلبی و برخی سرطان‌ها مرتبط هستند. عسل همچنین با کاهش فشار خون، کاهش کلسترول و بهبود زخم مرتبط است.

در صورت امکان سعی کنید عسل وحشی خام تهیه کنید. عسل خام پاستوریزه نشده است که بسیاری از مواد مفید آن را از بین می‌برد. همچنین با مواد دیگری مانند شکر یا شربت ذرت مخلوط نمی‌شود.

۶. میوه خشک

میوه‌های خشک مانند خرما یا کشمش اغلب برای شیرین کردن طبیعی غذاها استفاده می‌شوند. یکی دیگر از مزایای استفاده از این مواد، چسبندگی آن‌هاست که به چسبیدن دستورالعمل‌ها کمک می‌کند.

علاوه بر این، خرما خشک و سایر میوه‌های خشک فیبر و مواد معدنی زیادی را ارائه می‌دهند. سعی کنید میوه‌های خشک را به عنوان رویه به سالاد یا اسموتی خود اضافه کنید تا طعم‌های کوچک و شیرینی داشته باشید.

۷. میوه تازه

میوه‌های تازه و توت‌ها که گاهی اوقات “آب نبات طبیعت” نامیده می‌شوند، راهی مطمئن و طبیعی برای مهار هوس‌های قندی و افزودن فواید تغذیه‌ای مانند ویتامین‌ها و فیبر به هر وعده غذایی یا دسر هستند.

نکاتی برای حذف کامل قندهای مصنوعی

با قندهای تقلبی خداحافظی کنید و به نشاط و اعتماد به نفس بازسازی شده سلام کنید. صادقانه بگویم، حذف قند سخت خواهد بود. برای یک یا دو هفته اول غیرممکن به نظر می‌رسد، اما پس از آن، هوس غذاهای واقعی و کامل را خواهید داشت.

برای کمک به حذف کامل قندهای مصنوعی، این کارها را انجام دهید:

۱. انباری، یخچال و فریزر خود را تمیز کنید

به انباری، یخچال و فریزر خود بروید و هر محصول غذایی که مواد مصنوعی ذکر شده در بالا را دارد، تمیز کنید. اگر محصولات فرآوری شده، بسته‌بندی شده و قندی وجود نداشته باشند، کمتر وسوسه می‌شوید که به سراغ آن‌ها بروید. همیشه مقاومت در برابر وسوسه‌ها یا افتادن در عادات قدیمی زمانی که گرسنه یا حوصله تان سر رفته سخت‌تر است.

۲. برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی و آماده‌سازی غذا

یک شب در هفته را برای برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی و برخی از آماده‌سازی‌های اولیه غذا کنار بگذارید تا پخت‌وپز در طول هفته برای خودتان آسان‌تر شود. اگر در مورد اینکه اکنون که انباری خود را تمیز کرده‌اید چه چیزی برای شام بپزید، گیر کرده‌اید، با این دستورالعمل‌ها الهام بگیرید.

منبع:

  • تارنمای NativePath
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0

ده − پنج =

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.